web analytics
Diverse

Becali vs Steaua, azi la ÎCCJ. Ce se întâmplă, pe înțelesul tuturor

Văd multă lume confuză, am fost nevoit să cer sfaturi pentru a ”traduce” totul din termeni imposibil de procesat pentru omul de rând în termeni… umani. Asta pentru că dincolo de euforia generală pornită din declarațiile complet lipsite de discernământ ale lui Becali, există și steliști îngrijorați cu privire la ziua de azi. Așadar.

Azi nu se judecă problema în sine, adică dreptul de a folosi numele, așa cum anunța Becali (dacă mă întrebați pe mine, el habar nu are ce se întâmplă azi la ÎCCJ, oricum e cel mai jupuit de bani de către avocați om din România). Azi se judecă chestiuni legate de procedură, chestiuni care ar fi putut duce la nelegalitatea hotărârii. Mai precis, azi are loc pronunțarea (asta dacă nu se amână din nou pentru că există și varianta în care judecătorii pot aprecia că au nevoie de mai mult timp pentru deliberare) în recursul prin care a fost atacată decizia Curții de Apel.

Ce spunea decizia Curții de Apel care e atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție?

Instanța îi interzice echipei lui Becali George să folosească în activitatea comercială denumirea ”Steaua”. Am înțeles? Deci nu e vorba despre marcă, el nu poate să spună ”de mâine îmi iau marca înapoi” pentru simplul fapt că ÎCCJ nu judecă nimic legat de marcă azi! Indiciu clar: dosarul judecat azi este 31705/3/2015, în timp ce decizia definitivă și irevocabilă cu privire la marcă a fost pronunțată de ÎCCJ în 2014! Vorba lui Puya, cantautor la îndrăgita trupă La Familia, ”vă dăm la muie banii, au trecut anii!”.

Bine, bine! Deci nu câștigă marca, dacă va câștiga azi. Dar ce câștigă?

În cazul, puțin probabil, în care decizia ÎCCJ îi va fi favorabilă, Becali George de la clubul FCSB va putea primi, undeva, cândva, departe, posibilitatea de a folosi numele și semnele Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Deci nu le va avea, nu i le va da nimeni să le pună lângă icoana cu Sf. Gheorghe de la palat, ci va primi posibilitatea să le folosească! Completare, pentru c-am văzut că nu e clar. O eventuală decizie favorabilă ar anula decizia de la Apel, adică Becali va avea, până la rejudecare, posibilitatea să folosească doar numele ”Steaua” în scop comercial. Decizia favorabilă, repet, nu înseamnă că ”i se dă dreptate”, ci că ÎCCJ a găsit ceva muște în supa Apelului. Cum puteți citi mai jos!

Bun. Păi și ce soluții poate pronunța azi ÎCCJ?

Aflăm că dintre cele opt motive de casare prevăzute de articolul 488 din Noul Cod de Procedură Civilă, doar pentru două dintre ele s-ar putea finaliza litigiul în fața ÎCCJ. Și anume:

1. În cazul în care judecata s-a făcut cu depășirea atribuțiilor puterii judecătorești, motiv de casare prevăzut de punctul 4 și când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat, motiv de casare prevăzut de punctul 7.

2. Mai mult ca sigur, în cazul de față s-a atacat pe nelegala constituire a instanței, punctul 1.

Chiar și așa, o eventuală ”victorie” la ÎCCJ nu garantează și câștigarea pe fond. În cazul admiterii recursului hotărârea atacată de BeeGee s-ar casa și cauza ar fi trimisă spre rejudecare fie către instanța de fond, fie către cea de apel. Și acum, important să băgați la bibilică: în eventualitatea în care BeeGee ar ”câștiga” la ÎCCJ, el ar câștiga în cel mai fericit caz o șansă. Adică o rejudecare a cauzei. Pentru că azi nu se analizează și reevaluează fondul cauzei, adică problema care se judecă, adicăăăăă dreptul (sau lipsa dreptului) FC FCSB SA Persoană Fizică Autorizată Nunți Botezuri, Înmormântări și Cumetrii cu lăutari sau cu orchestră de a folosi numele comercial Steaua București!

Dacă și după asta mai aveți nelămuriri, vă rog să vă dați singur delete. Mă scutiți de o secundă!

19 comentarii

 • “Luati -va numele inapoi, ne pisam pe voi” parca asa era melodia,armata sa isi bage marca in cur,cat timp gigi a cotizat totul a fost bine si ar fi ramas asa daca gigi le dadea 10% din incasari in 2015.

  • Asta ca sa-ti dai seama cat de “investitor” e oieru’: n-a vrut sa dea nici macar 10% pentru marca, numele, palmaresul Stelei. El a vrut sa mulga Steaua gratis, cum a facut-o timp de un deceniu pentru ca manjise niste generali. Din comentariu’ tau rezulta un singur lucru: asta inseamna sa fii gigist adevarat!

 • Ambele parti au argumente care pot fi demontate. Toata situatia e o tampenie la care nu trebuia sa se ajunga. Fotbalul nu e un domeniu exclusiv rational incat sa poti spune ca justitia dicteaza si ce zice justitia e sfant, cand vine vorba de subiecte precum FCSB = sau nu Steaua. Daca am merge pe latura asta rationala, atunci ar trebui sa-i dam dreptate lui Becali cand spune ca el da banii, el dicteaza.

  Fotbalul implica mult latura sentimentala. Din perspectiva sentimentelor unora, FCSB e Steaua. Sunt baietii aia care au crescut cu Dica, Goian, Ghionea, Baciu, Carlos, Latovlevici, Dodel, Emeghara sau altii. Baietii pe care i-a batut Meme si care apoi luau tonul de la Meme etc. Cu bune si cu rele, oamenii aia au crescut cu acea Steaua. Cum sa le poti spune lor ca trebuie sa-si schimbe echipa (care a continuat sa existe si sa activeze in Liga 1) pentru ca asa zice justitia? E ca si cum ai creste un copil despre care crezi ca-i al tau, iar un om din Botosani ar creste un alt copil. Daca peste 10 ani, ar veni justitia si ti-ar spune ca baiatul aluia din Botosani e copilul tau, iar asta pe care tu l-ai crescut din ziua intai nu e al tau, ai putea sa-l iei pe celalalt in locul astuia?

  Pe de alta parte, atitudinea clubului fcsb fata de suporterii sai il face sa-si merite soarta.

  Pacat, e o situatie din care fotbalul romanesc n-are decat de pierdut. Si tare mi-e ca urmam noi.

  • Ca sa ma explic, solutia mea la asta ar fi fost ca actuala FCSB sa ramana Steaua atunci cand s-au descoperit neregulile. Nu sa-si creeze CSA Steaua propria echipa. Sa ramana asta, sa fie retrogradata daca era necesar, sa o ia de la zero, dar sa ramana doar o echipa.
   Creand inca una s-a dat nastere acestei situatii. Nu aveai voie sa lasi sa activeze si FCSB si sa creezi si CSA Steaua.

 • Pai tu nu-ti doresti ca lucrurile sa revina pe drumul normalitatii?
  Ai ajuns atat de disperat incat ii pui pe altii sa-ti scrie articolele.
  Eu zic sa te relaxezi. Eu nu am auzit niciodata pe cioban sau meme sa zica ca ei sunt CSA Steaua sau UM02301. Te temi ca in caz de castiga unora trebuie sa le zici FC Steaua si altora CSA Steaua. Observ ca te cam deranjeaza sa le zici CSA Steaua.
  Cat despre sigla stim cu totii ca nu prea valoreaza cine stie ce.

   • Stai linistit ca nimeni nu vrea ca echipa din Liga 1 sa se numeasca CSA Steaua.
    Vad ca esti putin agitat. Tu poti sa-i spui cum vrei tu.
    Sper sa primesti si tu ceva pentru efortul depus.
    CSA Steaua=CS Dinamo. Amandoua sunt echipe detinute de stat.

 • Vezi ca ai uitat declaratia lui Belodedici. Incerc sa-mi reamintesc ce ai spus in cazul lui Panduru si a declaratiei pe care a dat-o. Era ceva de genul “Daca nici pe asta nu-l credeti”

 • Ceea ce omiti tu sa spui aici e ca in cazul in care ICCJ va decide sa retrimita cazul spre judecata..sentinta de la Curtea de Apel va fi practic anulata aspect care va intoarce lucrurile la starea de fapt care era inainte de pronuntarea deciziei. Starea de fapt era cu echipa din liga 1 numindu-se Steaua Bucuresti dar cu emblema noua ( marca inclusiv emblema sunt pierdute definitiv, acum se “joaca “doar pentru nume ). Astfel, daca se da o decizie de casare de luni societatea comerciala si echipa va reveni la denumirea de dinainte de acordarea deciziei definitive. Ulterior, pana cand se va da din nou un verdict la fond sau la Curtea de Apel echipa va putea utiliza numele Steaua Bucuresti. In concluzie, nu va castiga doar o sansa..va castiga si dreptul de a utiliza numele pana cand se va da din nou o decizie definitiva ( dreptul asta poate sa se dovedeasca decisiv deoarece in doi ani pana cand se va da un nou verdict se pot schimba foarte multe, inclusiv la Ministerul Apararii ) .

  • Just, dar nu am omis. Nu se deduce în clipa în care zic că decizia de la Apel va fi anulată? Dacă nu se deduce, fac o completare.

   • Ai dreptate, se deduce…mi-a ramas in minte fraza cu ” castiga doar o sansa” dar de fapt cred ca lupta cea mare nu e pentru sansa ca oricum la apel sunt sanse mari sa piarda din nou…lupta e pentru anularea deciziei si pentru cei doi ani in care va putea sa foloseasca numele…vezi ca sunt foarte multi indecisi care ar putea fi foarte usor intorsi la echipa din liga 1 daca se recastiga numele…e foarte interesant de vazut daca nu promoveaza echipa din liga 4 anul acesta daca va mai exista anul viitor…ca sincer eu nu vad prea mare interes din partea Ministerului pentru a tine deschisa sectia de fotbal…la modul in care abordeaza lucrurile mie mi se pare ca e mai mult o problema pentru ei de care ar vrea sa scape cat mai repede decat o oportunitate.

 • O singura observatie: nu mai exista decizii irevocabile, ci doar decizii definitive. In rest, foarte bun articolul si clarificator, mai putin pentru gigiștii-fîcîsîbiști si fîcîsîbiștii-gigiști pentru care, singurele argumente care conteaza cu adevarat, sunt ineptiile debitate de oier din canapeaua lui din Pipera cand il suna Naum sau Morar.

  • E fix definitiva si irevocabila, a fost pronunțată pe ”rit vechi”, pe vechea reglementare.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.