web analytics
Fotbal intern

Bătaie ca la hoții de cupru, Messi și tribunele

FCSB a meritat din nou victoria în fața Craiovei, așa cum s-a întâmplat și la ultimul meci. De multă vreme n-am mai văzut o echipă atât de slabă în defensivă, o echipă care a permis atât de multe centrări în propriul careu. Și dacă o să combinăm asta cu un portar care are impresia că e la miuță pe bitum în curtea școlii, atunci rezultatul nu poate fi altfel. E frustrant pentru Craiova, mai ales că de la mijloc în sus sunt fotbaliști care, puși în contextul potrivit, pot fi de top pentru Liga 1.

Meciul, frumos dacă ne luăm după numărul de ocazii, a fost făcut așa și pentru că apărările au fost caraghioase pe alocuri. Și ok, la noi în Liga 1 e ok, dar imaginați-vă o prezență în Europa cu asemenea fundași, cu asemenea portari. Ăsta e un capitol la care CFR Cluj nu doar că stă mai bine, ardelenii sunt într-o ligă complet diferită. Rămâne de văzut, până la finalul sezonului, dacă va fi suficient pentru al treilea titlu consecutiv.

Unul mare inamic al progresului este încăpățânarea de a recunoaște o problemă. E, oarecum, și una dintre bubele României. Noi insistăm în epoca modernă cu ”urmașii dacilor”, cu ”inventatorii insulinei” și cu ”frumusețea spațiului carpato-danubiano-pontic”, în timp ce alții vâjâie pe lângă noi și ne lasă cu o sută de ani în urmă. Mândria e bună, mândria prostească nu mai e.

În acest context, aștept și eu să văd cum își asumă specialiștii din fotbalul românesc insistența cu care ne spun, de vreo 2 ani, că Andrei Vlad e un portar de mare perspectivă. Și nu doar pentru că a comis-o iar, la golul lui Bărbuț, în seara asta. Vlad le comite la fiecare al doilea meci, dacă nu mai des. E, precum Moruțan, un fotbalist pe care cu greu îl poți asocia unui meci bun. Și chiar și așa, văd că are credit în continuare. Rădoi îl convoca la U21, probabil că Mutu va face același lucru. Duckadam, portar care a cunoscut cel mai înalt nivel în cariera lui, face la fel cum a făcut, pe vremuri, cu Valentin Cojocaru.

Cui servește treaba asta? Ok, înțeleg, nu trebuie să fim talibani precum Gigi Becali și să demolăm un fotbalist după câteva jocuri slabe. Dar la Vlad sunt o grămadă și sunt întinse pe o perioadă lungă. El nu doar că nu progresează, așa cum ar fi normal cu un copil de vârsta lui, mi se pare că se duce în jos.

Sigur, sunt circumstanțe excepționale. Dar… Cât de frumos e fotbalul fără spectatori? Cu ecoul ăla care se izbește de ciment, cu bucuria ciudată în liniște la goluri… Ăsta e fotbalul pentru care militați absolut toți cei care condamnați prezența pe stadioane a echipelor cu galerii. Vorbind prostii, ca orice românache care se respectă, dați exemple complet aiurea dintr-o străinătate în care galeriile sunt mai civilizate. Dar uite că și în străinătatea aia, absolut oriunde din Elveția până în Germania și din Spania până în Franța, există galerii care asigură spectacolul ăla pe care îl apreciați de mama focului în poze pe Instagram și în articolele făcute de GSP. Doar că dacă ați vedea în România ce face Legia ați face cruci cu limba și ați tămâia televizorul. Deh, noi suntem români, am inventat insulina.

Tocmai, îndrăznesc chiar să spun că galeriile din România, câte au mai rămas, se comportă mult mai civilizat decât cele din Spania, Germania, Franța sau Olanda. Ăia de pe acolo se bat pe străzi, devastează mașini și restaurante, fac prăpăd. O echipă civilizată precum Barcelona are un grup de suporteri care, în epoca lui de glorie, nu doar că schimba antrenorul dacă voia, schimba și culorile clubului. Și, cu toate astea, sunt puține țări care fac mai mult pentru a bloca suporterii decât noi. Fără bere pe stadion, fără bere în jurul stadionului, interdicții date aiurea, fără motive reale, amenzi uriașe, cenzură la mesaje.

2 comentarii

  • Deși poate voi părea obsesiv cu următoarea remarcă, țin neapărat să o repet: dincolo de interlopii care au nenorocit fotbalul nostru, presa a avut un rol cel puțin la fel de important în decăderea și distrugerea tuturor echipelor de tradiție, care aveau și galerii cu tradiție… Dacă s-ar fi făcut anchete jurnalistice adevărate, la momentul potrivit, dacă ar fi ignorați indivizii fără școală și fără pic de rușine sau caracter, sunt convins că lucrurile ar fi stat total diferit azi. Dar, in loc să fie “câinele de pază” al dreptății, presa sportivă a fost complice la nenorocirea fotbalului nostru.

  • “galeriile din Romania, cate au mai ramas…” ce trist 🙁 saptamana trecuta am fost la Ploiesti la Farul cu Petrolul. Am stat in tribuna ca am fost la meci cu un petrolist, dar ce atmosfera.. cat de mult lipsesc meciurile de genul asta cand se intrec galeriile intre ele

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.