Dacă sunteți de măcar 4-5 ani pe blog știți că am scris relativ constant despre interacțiunile mele cu felul în care se face comerț, în special cu cei care sunt în zona de food delivery. Așa că mai adaug un episod.
Eu plătesc cu cardul. Mult, aproape tot. Am rareori bani cash, motiv pentru care aleg locurile sau biznisurile care îmi permit să fac totul cu cardul. La fel și în cazul livrărilor de mâncare. Comand de unde pot plăti cu cardul la livrator. Doar că aici a intervenit mereu o problemă. Pentru că obișnuiam să las bacșiș fiecărui livrator (lucru care nu se mai întâmplă), trebuia să am disponibil cash. Și nu-mi convenea.
Recent, am văzut două modificări. Una care îmi permite să aleg bacșișul din aplicație, înainte de finalizarea comenzii. Ceea ce e superb. A doua, poate chiar mai bună, e folosită de cei de la KFC. Am avut chef de KFC de vreo trei ori în ultimele două luni și am comandat direct de la ei, de pe site. De fiecare dată, livratorii m-au întrabat la ușă, cu POS-ul în mână, dacă vreau să las bacșișul pe card. Am acceptat, le-am dictat suma totală, apoi am pus cardul.
Ok. Întrebările sunt: sub ce formă e încasat acel bacșiș? Că pe bon nu apare, apare doar suma totală. Bacșișul ăla chiar merge la livrator? Cât de legal e? E impozitat, din moment ce mi se eliberează bon, dar cum poate fi dat mai departe sub formă de bacșiș de către firmă oamenilor care livrează?
Salut,
Nu stiu in Romania dar eu am lucrat in Germania ca livrator si vedeam bacsisurile in app pt care normal plateam impozit. Una din firme este si in Romania asa ca livratorii primesc bacsisul tau ,ce nu stiu este dc platesc sau nu imp pe el
Scuti, ai umblat “pe la USA”, la NYC te intreaba chelnerul 18 sau 22 la suta sau apasa cu japca direct pe butonul de 22 la suta, apare direct pe bon… La fel si in alte tari civilizate in care am umblat apare direct pe bon, nu sunt doua bonuri separate, pentru ca pe fiecare bon de obicei este trecut si ospatarul caruia te-a servit…