web analytics
Fotbal intern

Armata s-a asigurat că nu-i ia nimeni ”Steaua”. Ok, dar ce face CSA cu ea?

Am fost primul care a încercat să domolească valul de proști ce o luase la vale acum vreo jumătate de an, vă mai aduceți aminte? Când fiecare dement de la TV și fiecare prost din ziare o ținea langa cu ”Boroi și Becali aproape că s-au înțeles pentru revenirea în Ghencea”, eu v-am spus că e imposibil. Că poate Boroi să se înțeleagă și cu Diego Armando Maradona, dacă argentinianul nu plătește o sumă stabilită în urma unor proceduri stipulate-n lege e degeaba!

Ei bine, după ce v-ați convins că aghiotanții lui Becali de la un anume ziar de sport nu făceau altceva decât să vândă gogoși, m-ați crezut pe mine. Am mai așteptat ceva și am primit prima veste. Treaba cu evaluarea aia a brandului la 57 de milioane de euro. Discutabil și cât se poate de irelevant, oricum. Trecem mai departe. Vine ziua de marți, 25 mai, și Armata dă bomba:

 • prejudiciul pentru folosirea mărcii fără acceptul CSA a fost stabilit la 36.826.310 euro. Cum, mă? Da! 36 de milioane de coco
 • taxa de licență pentru fotbal a fost stabilită la valoarea de 3.694.220 euro/an fără TVA. Adică vreo 4 milioane și ceva cu TVA

Ce înțelegem noi din punctele de mai sus? Ceea ce aș fi vrut să nu spun, pentru că aș relata și o parte a unei discuții personale. Dar când văd că cineva o ia razna și când văd că nu se mai merge în litera legii și se minte… well: Florin Talpan a trecut la un război personal cu Becali. În mintea lui, juristul are impresia că e deja un personaj și că va fi eroul cuiva dacă va ține ”Steaua” departe de Becali. Pentru că sumele de mai sus sunt un mesaj cât se poate de clar: Becali nu se poate atinge de Steaua.

Ce nu înțelege Talpan este că nu ar trebui să conteze ce vrea el. Nu înțelege nici că suma este complet inaccesibilă, iar aici nu mai vorbim despre Becali. Cine pe lumea asta vine să îi plătească CSA-ului 4 milioane de euro pe an ca să aibă dreptul să investească într-un club de fotbal precum Steaua? Și dacă ar fi Steaua cu lotul și poziția FCSB-ului, tot mai e ceva. Dar ce primești de ăștia 4 milioane? Cum poți produce bani având licență pentru fotbal, dar fără jucători, fără un loc într-o ligă? Nici stadion n-ai, că stadionul din Ghencea nu poate fi cedat, trebuie plătite sume uriașe și pentru el. Deci? Ce primești de 4 milioane pe an?

Talpan e pe ulei rău de tot, ultima dată el visa să facă cu ”mâna” lui o echipă a Stelei pe care să o înscrie în nu știu ce ligă. S-a apucat să vorbească cu fel de fel de dubioși care au fost la un moment dat prin galerie, l-au păcălit ăia că vin cu bani să îi susțină aberațiile, omul e prăjit iremediabil. După asta a început să îl sune pe Belodedici și pe Tudorel Stoica, le propunea lor să le dea dreptul de a folosi numele și sigla… Wow!

Nu sunt deloc de acord cu cedarea acestor privilegii lui Becali. Nici gând! Dacă le vrea, să plătească! Dar sumele trebuie să fie unele rezonabile, plătibile, ancorate la realitățile financiare ale fotbalului românesc! PENTRU CĂ ĂSTA E INTERESUL MEU, BUNUL STATULUI SĂ FIE VALORIFICAT ȘI SĂ NU  MAI EXISTE INTERESE DE CĂCAT, SCHIMBURI DE TERENURI, PRIETENII DUBIOASE ȘI AFACERIȘTI NĂSCUȚI PESTE NOAPTE.

Restul e doar rea voința unui jurist pe care l-a furat beția celebrității.

talpan

14 comentarii

 • Bun, deci cam cat ar fi suma corecta pentru 5 ani de utilizare a siglei, palmaresului si stadionului?

  • Imi poti spune si mie cum poti utiliza palmaresul?Faci mancare cu el, atragi gagici sau iti repari masina folosindu-l?

  • Ufff…

   Palmaresul este al echipei de fotbal, pe cale de continuitate sportiva. Este halucinant ca tu poti crede ca palmaresul poate sari dintr-un buzunar in altul, in functie de cine are drepturi asupra marcii!

   Cum ar fi ca MApN sa cesioneze marca pe o perioada de X ani unei anumite echipe, sa zicem o nou-promovata, iar mai apoi, dupa ce nou promovata retrogradeaza, sa cesioneze marca unei alte nou-promovate? In acest mod, „Steaua” nu ar retrograda niciodata! Ti se pare normal asa ceva? Este total impotriva oricaror oranduiri sportive si, implicit, nici nu se poate discuta despre asa ceva. Palmaresul, la fel ca si dreptul de participare in competitii, la fel ca si coeficientul UEFA, toate acestea se transmit EXCLUSIV PE LINIE SPORTIVA. Ca atare, nicio instanta sportiva nu recunoaste istoria revendicata de catre CSU Craiova sau ACS Poli Timisoara, intrucat aceste societati nu existau inainte de 2012, anul infiintarii ambelor! Similar, se poate face o paralela cu ce s-ar intampla daca MApN si-ar inscrie pe undeva vreo echipa!

 • Marea eroare a lui Becali a fost ca nu a contestat iinregistrarea marcii istorice de catre CSA! O putea face si ar fi avut castig de cauza! Un caz in Anglia: Man Utd e in discutii avansate cu Jaap Stam. Un suporter al lui City inregistreaza la OSIM ul lor numele STAM insotit de numere de la 1 la 99! Degeaba a incercat Man Utd sa anuleze inregistrarile respective, nu a avut castig de cauza. Astfel ca pt fiecare tricou vandut de ManUtd cu numele lui Stam tipul ala isi lua banutii! Si ca ironia sa fie completa si-a pus in nr de la masina combinatia 5TAM!!
  Deci pe legea europeana FC Steaua putea bloca inregistrarea de catre CSA a marcii istorice pe acelasi motiv pt care a pierdut in 2014 procesul cu CSA: marca este aproape identica cu cea din perioada 77-89!

 • “Ei bine, spun că 57 de milioane de euro este o sumă mică, chiar și presupunând prin absurd că e vorba doar despre clubul de fotbal, pentru că vă găsesc mâine 50 de afaceriști dispuși să achite pe loc suma asta…”
  Ai spus sau nu?

  • Tu iei ca atare, ca pe un fapt concret, o discutie pur ipotetica. Cele 57 de milioane sunt evaluarea brandului, nu exista posibilitatea de a plati pentru asa ceva. Sigur, eu consider ca brandul valoreaza chiar mai mult, insa pentru a putea VALORA trebuie sa fie VALORIFICAT. Nu?

   Ori ca sa fie valorificat trebuie sa oferi mijloacele, tu cel care il detii. Adica sa ii facilitezi celui interesat sa iti plateasca o taxa de licentiere accesul la milioanele pe care le poate produce Steaua. Dar Armata nu iti da nimic in momentul de fata si vrea 4 milioane pe an pentru acest nimic.

   Da, iti gasesc maine oameni interesati de Steaua. Dar de Steaua, nu de niste documente prafuite pe care le vinde Talpan cu 4 milioane pe an. De Steaua aia cu echipa, cu stadion, cu staff, cu sala de forta, cu tot tacamul.

   • nu este mult 4 mil/an daca te duce capul. Dar cum jiji il pune pe fi-su lui Argaseala la marketing si 400 e este mult. Se lauda cu 49% suporteri dar nu au un sponsor ok, pe vremuri era ford iar acum o companie de asiurari de 3 lei. Problema nu este ca nu face steaua banii astai, problema este ca nu sunt in stare alde jiji sa faca banii astia.

  • N-ai ce sa astepti. E evident, o manevra pusa la punct in curtea casei lui Teia Sponte. 🙂

 • Pai cum, nu era prea mica evaluarea?Acum sumele sunt uriase?Eu zic ca e mult prea putin.Steaua valoreaza mult mai mult.Sunt foarte multi oameni potenti care ar da 4 milioane pe an, mai ales daca se face licitatie internationala.Chiar cred ca o sa se ajunga la o suma mult mai mare.

   • Jean Pavel, aia pe care ii promoveaza colegul tau plus alti oameni care ar da oricat sa detina adevarata Steaua.Ca nu o va recunoaste nicio institutie sportiva nu conteaza, o va sustine peluza sud si asta e tot ce conteaza.Chiar si tu spuneai acum ceva timp ca ar fi multi oameni care ar plati 57 de milioane…

    • Asa am spus eu, ca ar plati cineva 57 de milioane? 🙂 eu zic sa te mai uiti o data. Si da, sunt de acord ca cine vrea licenta trebuie sa plateasca, dar suma nu poate sa fie una prohibitiva. Talpan e bolnav cu capu, el nu vrea sa valorifice bunul statului, el vrea sa il impiedice pe Becali sa mai fie… Steaua.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.