web analytics
Turism

Aplicații pentru telefonul mobil fără de care nu ai ce căuta în Moscova

Screenshots_2014-03-30-11-06-07 În câteva ore voi decola spre Moscova și, ca să fiu pregătit pentru impactul alfabetului chirilic, m-am înarmat cu o serie de aplicații pentru telefonul mobil (Android în cazul meu) care să mă ajute să mă descurc. Atât cu limba, cât și cu transportul sau atingerea obiectivelor turistice. Sunt zeci de site-uri în limba engleză care spamează cu titluri de genul ”top 10 aplicații de mobil pentru Moscova”, însă după îndelungi căutări eu m-am oprit la câteva. În mod normal nu mă documentez atât de tare înaintea unei călătorii, însă condițiile speciale ale acesteia m-au determinat să fac niște cercetări. 

AccuWeather (gratis) – binecunoscuta aplicație care te ține la curent cu starea vremii. Având în vedere faptul că mă duc în nord am ținut să monitorizez cu atenție temperatura pentru a-mi selecta cât mai potrivit hainele din bagaj. De bine ce am monitorizat-o fix când voi ateriza va începe ninsoarea, urmată după vreo câteva ore de lapoviță și ninsoare. Anyhow, e simplu de utilizat, are temperatura detaliată pe zile și chiar pe ore. Mai important, mi-a făcut un icon mic în colțul din stânga sus al ecranului și îmi arată în permanență temperatura din orașul selectat.

Yandex Metro – Яндекс Метро (gratis) – cea mai bună aplicație pentru a descifra misterele metroului moscovit. La cât de mișto sunt stațiile lor de metrou și la cât de mare e rețeaua mă mir că nu există mai multe aplicații pe tema asta. Revenind, e super simplu de folosit, fără caractere chirilice, desigur, și permite simularea traseului din punctul A în punctul B. Oferă și timpi estimativi parcurgerii traseului,.

Moscow city guide – tripadvisor (gratis) – un ghid foarte complet pentru tot ceea ce aș putea cere de la capitala Rusiei. Începând de la restaurante și hoteluri, trecând prin atracții turistice și itinerarii prestabilite și terminând cu shoppingul și viața de noapte, toate se găsesc detaliat în aplicația asta. Ține minte jurnalul de călătorie pentru amintiri și poate fi sincronizată cu Facebook-ul pentru… îmbogățirea lui Zuckerberg.

Google Translate (gratis) – pentru că nimic nu e mai greu decât alfabetul chirilic, pe care l-am introdus ca opțiune secundă pentru tastatura telefonului, am apelat la prietenul de încredere al oricărui turist. Google Translate mă va ajuta, sper eu, să mă descurc atunci când nu o să am la cine apela, pentru că se știe, rușii și engleza nu se înțeleg aproape deloc. Evident! E la fel de simplu de folosit precum varianta cunoscută de pe net.

MapFactor – GPS Navigator (gratis) – una dintre cele mai bune variante de GPS gratis pe care le-am găsit să meargă cum trebuie și să nu necesite conectare la internet. Am testat deja hărțile într-un drum cu mașina București – Belgrad și a fost fără cusur, motiv pentru care am downloadat cele peste 400 de Mb de hărți ale Rusiei. Relativ ușor de folosit, fără multe briz-briz-uri, doar strictul necesar, plănuiesc să îl folosesc pentru deplasarea pe jos prin Moscova.

iTranslate (gratis) – nu știu sigur de ce am descărcat-o, mai ales dacă aveam Google Translate. Poate că m-a încântat mai mult accentul tipei care face traducerea audio a frazelor. E mișto că are opțiunile de Favorites și History, deci nu trebuie să tastezi de mai multe ori dacă nu găsești soluția din prima. Ceea ce e super mișto mai ales când tastarea se petrece cu caractere chirilice.

Yandex Taxi (gratis) – aplicație pe care o să o folosesc pentru chemarea taxiurilor, evident, asta în cazul în care îmi voi da seama cum să o trec în limba engleză. Asta dacă are o asemenea opțiune.

Flightradar24 Pro (13.5 RON) – recunosc, e o aplicație fără de care poți călători bine-mersi oriunde în lume, inclusiv în Moscova, însă tevatura cu biletele de avion, combinată cu pasiunea pentru așa ceva, m-a determinat să o cumpăr. Varianta Pro arată toate detaliile unui zbor și așa am putut să aflu că voi pleca spre Moscova cu un Boeing 737-700 care va zbura la 41.000 de ft. și va tăia Ucraina prin dreptul Kievului, asta după ce va străbate Republica Moldova. Detaliile sunt luate de la zborul de pe 30 martie, zbor de deschidere a rutei Tarom București – Moscova.

Și nu plec niciodată din România fără următoarele aplicații:

Skyscanner și Momondo – aplicații pentru găsirea zborurilor după orice criterii vă fată mintea.

ING Homebank – jumătate din bugetul călătoriei în contul curent, cealaltă jumătate în contul de economii. Aplicația e super ușor de folosit și îmi pot alimenta contul atunci când e nevoie doar din vreo 5 click-uri.

Booking.com – regele a ceea ce înseamnă rezervări la hoteluri, felul în care am reușit să găsesc cazarea pentru Moscova. Extrem de util în cazul în care cazarea rezervată prin ei nu corespunde descrierii de pe site. Un scurt telefon la Booking.com și ei se ocupă de găsirea altui loc potrivit nevoilor tale.

Screenshots_2014-03-30-11-19-35

 

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.