web analytics
Opinie

Amenințări cu pacea

Repetatele comunicate pe care AS47 / Sud Steaua le postează pe Facebook își ating obiectivul, acela de a informa suporterii steliști, însă au și un efect secundar. Preluate de presă, aceste forme de comunicare sunt folosite pentru a întreține un conflict care vinde. Însă mai mult decât atât, ele încep să fie prezentate și exploatate într-o manieră nouă.

Am observat citind editorialele, textele de opinie ale jurnaliștilor consacrați. În ultimele luni, acestea au preluat și propagat o nuanță ușor periculoasă. Se face că suporterii Stelei au o atitudine războinică, se face că nu sunt deschiși la dialog și că au adoptat o poziție de forță. Că nu sunt flexibili, că nu înțeleg lucruri și că nu asta e modalitatea de dialog pe care trebuie să o folosim în 2020.

La ideea asta contribuie și discursul celor care susțin FCSB. Prin vocea lui Gheorghe Mustață, cel care a apărut în ultima perioadă la TV mai mult decât o făcuse în precedenții mulți ani. ”Nu avem nimic de reproșat altor persoane, altor colegi, pentru că și-au ales alt drum. Noi avem drumul nostru, pentru noi Steaua e cea din Liga 1”, a spus Mustață într-un monolog aproape neîntrerupt, într-un ”advertorial” găzduit de Sport.ro sub înaltul patronat al lui Mihai Mironică.

Bun…

Sesizați nuanța? Sesizați amenințările cu pacea? Ce aveți, mă, cu noi? Noi nu ne legăm de echipa voastră din liga a patra! Noi spunem doar că noi suntem Steaua, că noi o să jucăm în Ghencea și că noi continuăm tradiția celui mai titrat club de fotbal din România. Nu vrem să ne certăm.

Ori asta e o tâmpenie colosală, deși amuzantă. E un soi de ”ce ai, frate, cu mine? Eu nu spun că mașina asta e a mea, doar că ți-o mai iau din când în când din parcare, fără să știi. Și, cu toate că actele sunt pe numele tău, mă mai plimb și eu cu ea, îmi mai pun niște poze pe Facebook cu ea, o dau și la închirieri din când în când. De ce te iei de mine? Eu nu mă iau de tine, nu îți fac nimic, nu te cert, nu te bat!

Strategia lor e bună. Pentru ei. Pozează în oamenii calmi, buni, care nu caută scandal, care își văd chipurile doar de curtea lor. Iar ceilalți, cei care își apără interesul, sunt văzuți ca fiind guralivi și violenți. Exact ca în discursul lui Mustață de mai sus. El nu are nimic cu ”alți colegi care au ales alt drum”. Deci cei care susțin Steaua, cea cu nume, siglă și palmares, sunt ăia care ”au ales alt drum”.

Și sunt convins că Mustață procedează așa urmărindu-și strategia. Asta cu calmul, cu prietenia, cu pacea. Zilele trecute, la o postare despre emisiunile de preaslăvire pe care le face Safta, a venit un nene care mă înjura pe mine și îmi ura să îl pup pe Mustață undeva. După comentariul lui, a intervenit și Mustață cu niște încurajări și cu niște râsete aplicate intervenției care mă înjura pe mine. L-am întrebat dacă e chiar așa amuzant și și-a șters comentariul. Tocmai pentru că nu vrea să se certe, nu vrea să provoace scandal, vrea să îi facă pe ceilalți să pară violenți și răi.

3 comentarii

  • Ce strategie fratiwere sa aiba mustatză? Pă iel nu-l duce capul la strategii, iel ie cu batai, cu d’astea…alcineva il invata si ie mentoru lui (cred ca stii la cine ma refer)

  • Cristi, nu inteleg de unde atatea certitudini de ambele parti. Eu unu tin si cu aia si cu aia, nu cred ca pot afirma clar raspicat care e Steaua. Care a zis justitia ca e clubul ce poate utiliza marca e clar, da pot sa am eu incredere in judecatori? E clar ca echipa pe care am sustinut-o in ultimii 30 de ani e aia de la jiji. Ca a furat-o? Sa duca la puscarie din nou. Sau care dracu e pedepsa. La fel, clubul din liga 4-a. E clar echipa a clubului Steaua, dar nu poti spune ca e continuatoarea. Ca e infiintata in 2017
    So…sa speram ca dispare una din ele, sa putem avea certitudini

    • Mi se pare ca lumea s-a dus prea mult catre aspecte pe care nu le controleaza. Cum adica nu stii care e? Pai care se numeste Steaua? Care are sigla? Care are palmaresul? Ca nu sunt necunoscute in sensul asta, e totul clar. A, ca e nasol sa sustii o echipa din L4? Da, probabil ca e pentru unii. Dar asta nu schimba cu nimic faptul ca in L1 e acum Fotbal Club FCSB. Cu o sigla desenata de Lutu, fara gluma, si cu palmares aproape de zero.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.