web analytics
Turism

Am ales Lufthansa pentru zborul la New York. Motivele

Pentru omul obișnuit contează puțin spre deloc cu ce companie aeriană zboară, chiar sunt conștient de asta. Însă pentru mine a fost o alegere grea atunci când am optat pentru compania la care să rezerv biletele de avion pentru zborul la New York. Până la urmă am ales Lufthansa, chiar dacă nu a fost deloc un preț mic, însă am ținut cont de următoarele:

Ore excelente de plecare, escală, și sosire în NYC

Nu stau mult acolo, puțin peste o săptămână, motiv pentru care nu vreau să pierd timpul în prima zi cu zborul. Am vrut să plec la o oră decentă din București și să ajung cât mai devreme posibil în NYC. Totul cu o escală decentă, adică minimum o oră, maximum 3 ore. Și Lufthansa a avut o ofertă pentru mine. Plec la 7:05 din București, ajung la Frankfurt la ora 8:50 și am o escală de exact două ore. La 10:50 decolez spre NYC și după fix nouă ore de zbor, adică la 13:50, sunt în NYC. La ora 15 ies din aeroport, adică la 16 sunt în oraș. E perfect!

Voi zbura cu o bijuterie (sper!): Boeing 747-800 Intercontinental

Pe site-ul Lufthansa la opțiunile de zbor cel pe care l-am ales eu e recomandat drept unul care e operat cu un Boeing 747-8I, adică o forță de avion. Pentru că și asta a contat mult la mine. Aș fi putut opta pentru bilete mai ieftine la Air France sau KLM, însă riscam să fiu plasat după escala din Europa într-un Boeing 767 bătrânesc de la Delta. Puteam să rezerv la AlItalia, dar orele erau mai proaste și aș fi zburat cu Airbus A330 de la Milano la NYC.

De ce e mai bine cu un 747-8I? Teoretic nu e mai bine, toate zboară la fel, nu ajungi mai repede dacă alegi un tip sau altul de avion. Însă pentru că mă pasionează subiectul am vrut să văd cum e cu cel mai nou și mai mare model Boeing 747, o variantă mult mai silențioasă decât precedentele. Avioanele au fost date în folosința Lufthansa în vara lui 2012, nemții fiind clientul de lansare pentru acest model. La clasa economy, acolo unde am bilet, configurația locurilor este 3-4-3, deci o să mă rog de nenea de la ghișeu să îmi dea un loc la geam. Puteam să aleg locul online, însă e 25 de euro pe segment, mi s-a părut foarte mult.

foto: facebook Lufthansa

foto: facebook Lufthansa

Companie serioasă = mai puține bătăi de cap

Am zburat în primăvara lui 2014 cu Aeroflot, compania națională rusească, de la Moscova la București. Îmi luasem bilete la Tarom, chiar la zborurile inaugurale, însă românii și-au anulat și am fost plasați la ruși pentru întoarcere. Țin minte că zborul a întârziat destul de mult din cauza unor probleme cu rețeaua din aeroport, a fost o încurcătură cu locurile, eu am stat la economy și prietena mea la business. Apoi, la București am constatat că bagajele ne-au rămas la Moscova și am așteptat parca vreo două zile să le recuperăm. Evident, Aeroflot n-a discutat cu noi, nu s-a pus problema nici măcar de scuze dacă nu de despăgubiri. În 2013 m-am dus la Tbilisi, din Georgia, via Istanbul cu Turkish Airlines. Deși turcii sunt fenomenali la capitolul avioane, dotări și servicii, cu organizarea stau mai prost. S-a stricat avionul care trebuia să ne ducă din Istanbul la Tbilisi, și l-au schimbat dintr-un A320 într-un A321. Adică numerele scaunelor s-au dat peste cap, motiv pentru care ce aveam eu pe bilet era acum la business. Evident, m-au așezat la business, însă după o ceartă între stewardese am fost mutat pe un alt loc la economy. Am comentat că eu mi-am rezervat loc la geam și ei m-au mutat între doi grași, ocazie cu care am primit un nou și ultim loc în spate, lângă toalete.

Ce vreau să spun este că la nemți sunt mai puține șanse să se întâmple lucruri de genul ăsta. Urmăresc prețurile biletelor către NYC de vreo 2 luni. Air France și KLM au avut niște reduceri mici, erau pe la 530 de euro. LOT a avut o super ocazie, 393 de euro și aș fi zburat cu Boeing 787 Dreamliner, chiar dacă orarul era puțin aiurea. AlItalia și AirBerlin au avut mereu în jur de 560 de euro pe bilet. Am ales să dau 580 de euro la Lufthansa tocmai pentru că am siguranța că nu voi păți nasoale.

Întoarcerea: Swiss Airlines cu escală scurtă la Zurich

Zborul de întoarcere n-a mai putut fi cu Lufthansa din cauze complicate. Dar voi pleca la o oră excelentă din NYC, la 22:10, cu un zbor Swiss către Zurich. Avionul o să fie un A330, nimic interesant aici, dar am auzit lucruri bune despre IFE-ul (In-flight entertainment) elvețienilor. Problema e că nu am avut de ales, a trebuit să iau combinația asta de zboruri, iar escala în Elveția va fi la limită, o oră și 10 minute. Brr…

13 comentarii

 • Daca sunteti doi iti recomand locurile de pe mijloc. Te ridici cand vrei sa te mai misti putin, sa mergi la toaleta, nu deranjezi pe nimeni si cel mai important nu te deranjeaza nimeni. Eu am patit la un zbor ceva mai lung sa am nevoie la baie de vreo 3 ori, dormeau vecinii langa mine si era chiar nasol. Un zbor de asemenea durata este una dintre cele mai proaste experiente pe care le poti trai, cel putin pentru mine asa a fost, parca simt durerile de spate cand imi amintesc.

  • La dus o sa fiu singur, la intoarcerea cu Swiss vom fi amandoi. Faza e ca pentru mine nu o sa fie chin, imi place sa zbor, imi plac avioanele, n-o sa ma plang. 🙂 Ce-i drept, mai mult de 4 ore jumate n-am zburat pana cum.

   • Chiar sunt curios de parerea ta despre zbor, tot cu Lufthansa am mers si eu. Am zburat doar de 6 ori in toata viata mea, dar eu mancare mai proasta ca in avion n-am mai mancat niciodata, pe zborul lung salivam dupa rahatul ala de sandwich pe care l-am primit pe primul zbor. Astept cu interes viitoarele povesti, si despre zbor, dar mai ales despre NY.

    PS: nu-ti fa planuri asa indraznete, ma refer la iesirea ta furtunoasa din aeroport la ora 15.

     • O sa treci pe la biroul de imigrari din aeroport la intrarea in state si o sa stai destul pe acolo. o spun din experienta 😀

     • Depinde cum vin bagajele, eu am patit sa stau si mai mult. Uite ca nu stiu cum e in SUA, daca ai viza luata cand te dai jos din avion e ca si cum ai fi in UE? sau trebuie sa mergi la biroul de imigrari sa-ti puna data cand ai intrat in tara? e posibil sa fie coada si aici.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.