web analytics
Diverse

Cum e (cu adevărat) noul Samsung Galaxy S8

Am învățat că nu întotdeauna ceea ce vezi pe net în review-urile oamenilor e neapărat ceea ce primești și în realitate. Companiile vor să se asigure, și e normal, că produsul lor e prezentat în cea mai bună lumină posibilă, motiv pentru care îmi păstrez mereu o rezervă atunci când caut detalii pe net. Fie că vorbim despre emisiuni TV, articole de ziar sau review-uri pe bloguri. De specialitate sau nu.

Mă interesează Samsung S8 în măsura în care m-au interesat și modelele precedente. Am renunțat acum mulți ani la orice telefon produs de Apple, motivele nu le reiau acum, și am ”consumat” pe rând un Samsung Note 2 (excelent), un Samsung S5 (slab), un Samsung S6 (telefon superb, baterie îngrozitoare) și un Samsung S7. S7 e telefonul pe care îl folosesc și acum, la un an după lansare, și mi se pare mașinăria perfectă. Baterie și sistem de manageriere a puterii excelent, camera e uluitoare, putere de procesare impecabilă, n-am ce să îi reproșez. Dar aș vrea să îi pot reproșa ceva pentru că a apărut Samsung Galaxy S8 și caut motive pentru a face upgrade. Am fost la lansarea în România a telefonului, un eveniment mamut la Casa Poporului, și iată cum cred eu că e (cu adevărat) S8 din postura de înlocuitor pentru S7.

Pro-upgrade

Ecranul! E practic punerea în practică a randărilor fantasmagorice de acum 4-5 ani, atunci când fel de fel de pricepuți își imaginau smartphone-ul viitorului. Doar un ecran în fața ochilor, fără rame, fără butoane fizice, părea imposibil. Sigur, nu suntem chiar la nivelul ăla, însă Samsung S8 a reușit să vină cu un ecran uriaș, curbat plăcut (nu ca la edge-urile de generație trecută) cu rame mult micșorate. E cel mai frumos telefon din câte există, absolut superb și extrem de plăcut pentru a urmări clipuri video, filme, chestii de genul ăsta. Am comparat în ultimul an telefonul meu cu altele de top, iar display-ul Samsung nu se compară cu nimic din ce am întâlnit eu.

Bixby. Încă de la Siri eu mă așteptam ca acești asistenți virtuali să evolueze masiv an de an. Și am așteptat degeaba, nu cunosc multă lume care să se folosească de ei așa cum trebuie, majoritatea celor pe care îi cunosc închid Siri din primul moment. Ei bine, Samsung spune că Bixby e super smart, rămâne de văzut. La evenimentul de lansare din România spuneau că Bixby va fi atât de inteligent încât vei putea trimite comenzi complexe de genul: ”Bixby, trimite-i lui Ionuț pozele din Hawaii din 2016”, iar telefonul să sorteze din galerie acele poze și să i le trimită prin mail (sau altceva) unui contact. Samsung crede atât de mult în Bixby încât i-a pus și buton fizic pe lateral, buton dedicat sub cele de volum. Repet, vreau să evolueze chestiile de genul ăsta, să vedem ce e cu Bixby.

USB Type-C, fucking finally! Pare un lucru minor și așa e, însă nu mai suport să luminez încăperea pentru a vedea cum intră perimatul microUSB în slotul de încărcare. Suntem în 2017, ce naiba? Lasă-mă să bag cablul ăla oricum vreau eu, din orice poziție, de pe orice parte.

Anti-upgrade

Bateria. Ok, am lăudat ecranul însă pe cât de mare și frumos e, pe atât de multă baterie suge. Și e capitolul la care am o neliniște uriașă, m-am chinuit rău de tot cu S6 și cu bateria aia infectă, aș exploda (pun intended!) dacă s-ar întâmpla asta și cu S8. Înțeleg că vorbim despre 3000 mAh în cazul lui S8, adică exact cât are și bateria modelului S7. Sigur, tehnologii mai noi și mai puțin însetate, însă până nu văd păreri avizate, multe păreri avizate, rămân la părerea că bateria e insuficientă.

Camera foto este aceeași. Sigur, una impecabilă, însă aceeași. E un amănunt de luat în calcul pentru cei care, ca mine, fac upgrade la telefoane atunci când văd o îmbunătățire semnificativă la acest capitol. Poate că nu era nevoie, nu știu, eu n-am ce să îi cer mai mult camerei de la S7, cert e că Samsung a considerat că nu e momentul să vină cu ceva nou.

A dispărut butonul fizic. Ce înseamnă asta? Înseamnă că a dispărut și cititorul de amprente, iar S8 și-a mutat treaba pe spate, lângă cameră. Urăsc telefoanele cu ”butoanele” pe display, le detest din inimă, însă e evident că aici scopul este unul nobil. Pentru un ecran fabulos, un ecran fără ramă groasă, pot trece peste. Cititorul de amprente lângă cameră? Cu siguranță îmi va fi greu să mă obișnuiesc și la fel de greu să îl nimeresc la fel de rapid.

Concluzie

Fără să pot intra în detalii, mi-am făcut o părere despre S8. Și, acum, pot spune că inconvenientul major pentru mine este nesiguranța dată de performanțele bateriei. Pot trece peste lipsa unui upgrade la cameră, spuneam că cea de pe S7 e fenomenală. Pot trece și peste cititorul de amprentă de pe spate, oricum au băgat cititor frontal de iris. Probabil că voi face un upgrade cândva, însă nu acum. Prețul trebuie să mai scadă, văd că e la precomandă pe eMAG la o mică avere.

17 comentarii

  • Nu stiu daca pentru tine reprezinta un plus, dar S8 are si tehnologia noua de Bluetooth 5.0 care iti permite sa conectezi mai multe device-uri simultan, spre exemplu doua boxe diferite in acelasi timp.Calitatea sunetului si viteza de transfer prin bluetooth au fost mult imbunatatite; acum ca toata lumea foloseste bluetooth la masina stereo penteu muzica, boxe portabile etc. Poate reprezenta si asta un factor pro pentru unii.

  • Bixby inca nu este stabil si momentan functioneaza cu foarte putine aplicatii din ce am citit, practic este o versiune beta. Bateria pare cel mai mare inconvenient. Cel mai bine este sa astepti ca o sa mai apara update-uri care vor stabiliza telefonul (+ o sa scada si pretul).

  • Super telefoane , dar prea piperate deocamdata daca mai asteptam putin in 3 4 luni cel putin 6 7 bastoane il cumperi mai ieftin 🙂

  • Am trecut acum doi ani de la Android la IOS si sunt multumit, nu mi-ar veni parca acum sa revin

  • Tot așteptam modele in care bateria sa dureze mai mult de 24h,deși e foarte greu in conditiile în care folosești mult internetul.Pana una alta bateria externa e o soluție.

  • Am avut toată seria de galaxy, de obicei când bateria a rămas apropiata ca mărime la un model nou, e mizerabila. Chiar sunt curios cum va fi, dar presimt ca Bixby va fi o mare inutilitate, care nu se va ridica la așteptări.

  • Telefoane bune .detin un s6 edge si sunt foarte multumit de el.ce nu inteleg la noua generatia de tel de ce le trebuue sa fie din ce in ce mai mari .frate in curand o sa umblam cu o caramida in buzunar .sincer un 5.1 la display mi se pare suficient.

  • “Dar aș vrea să îi pot reproșa ceva pentru că a apărut Samsung Galaxy S8 și caut motive pentru a face upgrade.”
    Cunosc sentimentul avand in vedere ca am avut aproape toata seria Galaxy S + 2 modele Note (3 si 4). ? Nu mai stiu daca tu ai 7 Edge sau clasic, dar vreau sa te intreb daca la S8 se intampla sa o ia tastatura raza pentru ca atingi ecranul in mai multe locuri cand il ti in mana (din cauza marginii curbate). Nu prea imi dau seama din poze cat de curbat este. Iar modelul S8+ in comparatie cu S7 Edge este cu mult mai mare? Caci de asta am renuntat sa mai iau Note-uri, deveneau prea tablete.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.