web analytics
Motorsport

Aderență scăzută, distracție pentru Marc Marquez. A început GP-ul Argentinei și pare fun!

A doua etapă a sezonului MotoGP, cea din Argentina, are loc în acest weekend. La clasa MotoGP avem calificări sâmbătă de la 21:30 și cursa duminică, de la 21:00. Toate evenimentele weekendului MotoGP sunt transmise live de Eurosport.

N-am mai râs (în interior, desigur) de multă vreme așa cum am râs la primele două sesiuni de antrenamente din GP-ul Argentinei. Asta pentru că mi-a plăcut felul în care tot setup-ul din jurul evenimentului s-a potrivit mănușă lui Marc Marquez. Dar absolut fiecare nou element adus de cursa din acest an de pe Termas de Rio Hondo i-a fost favorabil. Și am râs pentru că mi-a plăcut atitudinea lui și pentru că, da, atunci când nu există aderență, Marc Marquez se simte, cumva, mai bine.

Pentru că suprafața de asfalt a fost schimbată, în mare pentru eliminarea denivelărilor monstruoase vizibile anii trecuți, toată lumea s-a plâns în FP1 și FP2 de lipsa aderenței. E normal, pista e murdară și nu e gumată. Doar că cine l-a văzut până acum pe Marquez știe că dacă se alunecă undeva, el e primul care se bagă. Îi place, merge cu motocicleta de MotoGP de parcă e pilot de stunt, de trick-uri. De-a lungul, de-a latul, omul e maestru atunci când se alunecă. Și asta s-a văzut în antrenamente, e cu aproape jumătate de secundă mai rapid decât următorul clasat.

Dacă Marquez se distrează, la Yamaha lucrurile sunt mai serioase. Dar nu fără soluție! Sigur, Valentino Rossi suferă atunci când folosește softul. Însă așa cum a zis și Rossi, așa cum a menționat și Marquez, lucrurile se pot schimba considerabil azi, în calificări, și mâine, în ziua cursei. Asta pentru că situația aderenței se poate schimba sensibil pe măsură ce pista se va curăța și pe măsură ce trasa se va guma.

Un alt lucru de notat este faptul că piloții Ducati de uzină, Dovizioso și Lorenzo, suferă cu specificația GP18. Nu e vorba despre ”orice Ducati”, cei care folosesc modelul GP17 merg, în linii mari, așa cum era de așteptat. Dincolo de surpriza Tito Rabat, pentru Miller sau pentru Bautista lucrurile sunt ”în plan”. Însă Dovi a avut un FP2 catastrofal, iar Lorenzo e, vorba americanului, ”all over the place”. Lorenzo a dat vina pe vântul puternic, Petrucci spune că motocicleta se simte ca o barcă, iar Dovizioso, câștigător în Qatar, spune că s-a speriat atât de tare de comportamentul motocicletei încât într-un viraj a fost nevoit să închidă de tot gazul.

Îmi place incertitudinea asta mult de tot, motiv pentru care abia aștept cursa. Cursa, nu calificările! Sigur, calificările sunt spectaculoase, se desfășoară totul într-un timp foarte scurt, însă condițiile se schimbă foarte rapid pe un circuit cu asfalt nou, motiv pentru care mă aștept de la piloții de top să arate altfel în cursă, asta dacă pleacă de pe poziții decente.

5 comentarii

  • Care toate evenimentele sunt transmite de Eurosport? Azi Eurosport transmite doar calificarile MotoGP pentru ca sunt meciuri din Premier League pe Eurosport SD. 🙂

  • De Bezzechi ce zici?cel mai tare detaliu pana acum,pentru mine,a fost declaratia lui Pirro:Lorenzo ar merge foarte bine cu un Suzuki!

    • Nu zic nimic, oricat de mult s-a tot scris in ultimele ore despre asta, pentru ca nu ma mai pot astepta la constanta de la pilotii mici 😀 Refuz sa mai am favoriti, ii privesc pe toti cu entuziasm si atat 😀

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.