web analytics
Fotbal intern

A fost Dinamo salvată?

M-am gândit mult dacă merită să scriu textul ăsta. Nu că aș avea vreo jenă față de cineva, ci pentru că e una dintre situațiile alea în care chiar nu îmi pot da seama care e soluția corectă. Știți cazul, nu cred că e nevoie să mai scriu zece rânduri de context. Ideea principală e că Dinamo a fost salvată de la o posibilă retrogradare de decizia de a mări Liga 1 din sezonul viitor de la 14 la 16 echipe.

Totul la capătul unor zile de pressing serios din partea dinamoviștilor din fotbal, pressing făcut bine de unii, de alții nu. În această ultimă categorie îl bag pe Ionel Dănciulescu. Mă uitam acum vreo trei zile la Digi, era în studio și se discuta cazul lui Dinamo. Omul e… nu știu cum să spun ca să nu încep cu o jignire acest text, dar chiar nu îl duce mintea. El nu e rău intenționat, nu e puturos, doar că nu are abilitatea de a exprima idei coerente, de a construi, de a argumenta un caz atât de complicat precum cel al lui Dinamo. În emisiunea aia a făcut mai mult rău clubului, îmi era jenă să urmăresc. Are un vocabular extraordinar de limitat, idei fixe și repetate obsesiv, e penibil să te prezinți la TV cu o astfel de săgeată.

Altfel, revenind la caz, tind să cred că decizia asta e răul cel mai mic. Nu e o decizie perfectă, nu cred că exista una, iar trecerea de la 14 la 16 echipe e un compromis care afectează cel mai mic număr de oameni în cel mai blând mod posibil. Pentru că da, Dinamo a profitat. Dar Dinamo mai avea jocuri de disputat, cât de drept era să tragi acum linie și să îi retrogradezi cu cinci partide restante?

O să veniți să îmi spuneți că n-au jucat din vina lor, că au fost plini de Covid-19. Și da, teoretic e așa, sunt cluburi care s-au sacrificat, au aplicat la sânge măsuri de izolare și au prezentat loturi sănătoase în partidele astea de final. Însă e vina lui Dinamo pentru îmbolnăviri? Se poate demonstra asta? Căci dacă se putea demonstra, dacă venea cineva și spunea că la Săftica se petrecea ca la Mamaia în timp ce alții erau în izolare și mâncau pilaf la cutie de plastic, atunci puteai spune ”adio!”. Dar nu se poate demonstra și nu cred că a fost cazul.

E drept, privind de afară, detașat de detalii și fără să cunoști dedesubturile, ai putea asemăna măsura cu una din anii comunismului. Format modificat pentru o echipă. Dar e una dintre situațiile alea în care micile detalii influențează complet lucrurile. Deci a fost Dinamo salvată? Sau nu?

Cine pierde din asta? Nu știu? Toată lumea, că vor fi bani mai puțini din drepturile TV. Dar toată lumea a votat, așa că nu se pune. Mai departe? Nu prea pierde nimeni. De câștigat? Câștigă cine a rămas în Liga 1, câștigă putere o Liga 1 din care va face parte în continuare Dinamo, cel mai mare nume rămas în competiție dacă ne raportăm stric la istorie.

Acum nu neg că n-aș fi fost prea supărat să văd, sezonul următor, o Liga 2 cu dueluri între Dinamo, FC R, Petrolul, U Cluj, Farul și cine a mai rămas tare pe acolo.

În fine, închei printr-o glumă bună făcută de cineva pe la comentarii, la mine pe Facebook. ”Să sperăm că își revine Dinamo, altfel în câțiva ani vom avea Liga 1 cu 24 de echipe”. 🙂

foto: https://www.facebook.com/FCDinamoOfficial/

4 comentarii

 • Eu ma bucur ca a scapat Dinamo de retrogradare dar consider ca a fost o salvare cu bulan. Nu cred ca Nea Gigi Multescu ar fi putut tine echipa in soc pana la final; ce era acolo era pilaf. Si din pacate mizeria va continua si la anu’, pt ca nu vad cum “conducerea” ar putea sa asigure un buget si o strategie stabile pe cativa ani buni pt a-si putea respecta blazonul. Una peste alta solutia a fost ok pana la urma. Nu prea aveau cum s-o scoata altfel.

 • Despre dinamo nu prea e mult de zis. A fost salvata pt ca daca era o echipa comunala in locul lor nu se facea manevra iar timp de meciuri nu mai este. Probabil ca bancruta frauduloasa le va pune capac daca nu retrogradeaza in urmatorii 3 ani.

  Despre danciu: analfabet functional, un idiot fara limite ( nu intelege cat de prost vorbeste si implicit trage in jos imaginea clubului) , o rusine pt orice club profesionist…

 • Hai sa fim rezonabili și serioși – Dinamo își schimbase antrenorul și în primele 2 meciuri cu Multescu pe banca a scos 4 puncte – cât a scos cu Mihalcea în 7 meciuri. Mai mult, cu Mihalcea a scos cele 4p in ultimele două jocuri. Deci din toate punctele de vedere era o echipa ”pe revenire” nu una ”în cădere”.
  Apoi – Dinamo avea nevoie de 5 puncte din 15 sa prindă barajul și de 7 puncte din 15 sa iasă pe 4… Da, exista o posibilitate să retrogradeze dar era mai degrabă o știre de clickbat nu o variantă realistă.
  E rușinos că un club cu asemenea prestigiu a ajuns în această situație dar nu era nimic atât de dramatic precum lasă unii să se înțeleagă.

  Ca să fac o comparație: ”Când eram in generala eram de nota 9-10 la fizică. La liceu coborâsem la 6-7. Proful ca să ne motiveze dădea la început de an extemporale de 2 – 9 -10. Adică, faci de sub 9, ai automat 2… Eu făceam de 6- 7 , luam 2 și ajungeam tot trimestrul prin zona corigenței. O rezolvam la testele pe bune, unde 7 era 7, dar o vreme, până pe final de an când adunam mai multe extemporale eram în zona roșie. Era corect să fiu numit ”elev de corigență?”

 • Ok, perfect de acord ca nu avem de unde sa stim ce facea dINAMO in acele restante sau cum a ajuns sa aiba cazuri de Covid si din cauza cui.
  Insa, daca-l luam pe “daca” in brate, si dINAMO ar fi pierdut toate restantele?

  DACA DACA DACA!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.