web analytics
Trans-Siberian 2016

Trans-Siberian 2016, ziua 2. Am o teorie legată de popoare

Am o teorie, sunt convins că dacă investesc bani în cercetare mă citiți în cărțile de istorie. Fiți un pic atenți. Sunt convins că pe continentele unde nu se mai vânează animale cu sulița, adică în civilizație, nivelul de dezvoltare este invers proporțional cu gradul de frumusețe al oamenilor. Adică cu cât e omul mai urât, cu atât mai înfloritoare-i economia, industria.

Exemplu concret. Înspre est, începând chiar cu România și terminând într-un mare stil cu Rusia, oamenii au avut de-a lungul istoriei și alte preocupări în afară de muncă și cercetare. Când femeile și bărbații sunt frumoși ca-n Rusia, mintea îți sare de la inventarea becului la nanananinini. Sigur, atunci când ești conceput pe o insulă din doi verișori primari, atunci când 90% dintre femeile din jurul tău arată ca o încrucișare între niște pitici de grădină cu obezitate morbidă și câinele mops, preferi să te îngropi în muncă, să-ți găsești chestii de făcut. Așa prosperă industria. Ce ziceți, merge teoria?

M-am trezit bine în ziua 2. Micul dejun a fost decent, am descoperit o budincă absolut excepțională, cred că am mâncat 9 bucăți. Interesant, la hotelul meu singurele variante de băutură moca la micul dejun sunt apă și “drink”. Așa scrie-n engleză, “drink”, pe recipientul cu lichid roșu. Evident, am băut “drink” doar ca să aflu că e suc la plic, mizerie cum aveam și noi prin România acum 20 de ani. Mi-am început ziua cu un drum spre Piața Roșie, pe jos, în căutare de internet pentru telefon.

Spre Piata Rosie din Moscova

Spre Piata Rosie din Moscova

L-am găsit la mai vechii prieteni de la MegaFon, cei care m-au ajutat și în 2014. Evident, vânzătoarea nu știa o boabă engleză. “Internet, telefon, Moscow – Vladivostok, ciu-ciu”. Nu exagerez, fix asta i-am zis. Evident, înseamnă “Bună ziua, aș dori o cartelă cu internet pentu telefon care să fie valabilă pe traseul trenului de la Moscova la Vladivostok”. Limbajul universal a funcționat, am primit un pliant din care am ales opțiunea cu 36 Gb de internet mobil pentru doar 890 de ruble. Super ieftin! Mai târziu am aflat că ăștia 36 Gb sunt împărțiți, 18 pe timp de zi și 18 noaptea, dar la cum voi consuma eu fusuri orare până la destinație sunt liniștit.

Am continuat pe jos până-n Piața Roșie și am descoperit o porțiune de Moscovă pe care n-o văzusem în 2014. E splendid totul, Bucureștiul e Ferentari-Luică pe lângă minunea asta. În Piața Roșie am mai făcut niște poze, l-am salutat pe Lenin, apoi spre gară.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Moscovei?

Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Moscovei

Am vrut să văd cum se ajunge la gara Yaroslavsky, cea din care miercuri la 1 și un pic plec, și am terminat prin a-mi transforma biletul din variantă online în variantă print, adică invers de cum a făcut ProSportul. Evident, nimeni nu șprehănește angliski. O luăm pe semne. “Doamnă, ticket Irkutsk, mobile, print. Where?” Doamna de la informații se prinde imediat, mă ia de o aripă și mă trage vreo 200 de metri către o casă specială. Cică acolo e o vânzătoare care vorbește limba lui Beckham. Doamna de la informații stă cu mine la coadă, că-i coadă, noroc că-s perspicac și văd niște automate de bilete. “Doamnă”, zic. “Ticket machine doesn’t work?”. Aaaaaa, ba da, mă! Asta voiai? Treci încoace. Bam, dăm pe engleză, dar doamna vrea ea să apese pe touchscreenul ăla. Numele? Scutariu! Numărul biletului online. Five, zero, three, six. Six, doamnă, nu seven! Așa. Zero, four… International passport? International! Numărul? Zero, five… Bun, print! Așa s-a făcut și am ieșit de acolo cu bilet fizic, nu doar virtual. Mulțumesc doamnei, bariera lingvistică e pentru fraieri! Termin prima parte a zilei cu niște cumpărături din Billa de peste drum de gară, mâncare pentru drum.

Gara Yaroslavsky

Gara Yaroslavsky

Biletul spre Irkutsk

Biletul spre Irkutsk

După o pauză de prânz la hotel, am ieșit din nou. Cinci stații cu metroul până la Monument to the Conquerors of Space. Apropo, metroul în Moscova e super mișto, ca-n New York sau în Paris. Ajungi de oriunde până oriunde cu el și garniturile merg cam la 30 de secunde una după alta, așa că plin n-am găsit nici acum, nici în 2014. Plus că-i ieftin și stațiile de metrou sunt adevărate galerii de artă.

Revenind, am mers la monumentul ăla, e făcut acum vreo 50 de ani pentru a celebra cucerirea spațiului de către ruși. E o rachetă pe un suport care-i imită aburii lăsați în urmă, e uriașă, peste 100 de metri înălțime și e făcută din titan. Russia FTW! Partea mișto a zonei e după monumentul ăsta, un fel de parc uriaș, plin de oameni, în care cred că-i tot un muzeu cu ceva legat de explorarea spațiului, o fântână arteziană poleită cu aur care simbolizează prietenia între nărozi și o grămadă de alte clădiri mișto. Evident, curat lună, spații verzi cu miile de metri pătrați, civilizație cum la noi nu există.

Cred ca-i un simplu bloc de locuinte

Cred ca-i un simplu bloc de locuinte

Racheta. E impresionant, dar nu stiu eu sa fac poze bune

Racheta. E impresionant, dar nu stiu eu sa fac poze bune

Muzeul of... something

Muzeul of… something

Opulence, I has it!

Opulence, I has it!

Am terminat cu un drum de doi kilometri pe jos, 20 de minute cu metroul, apoi alți doi kilometri la pas până la Arbat Ulitsa, adică pietonala pe care o știu din 2014 că e genială și unde am ras un hamburger kazah (așa le zice celor din Kazahstan, parcă) și o bere Baltika 7 la 0.9 litri halba de stă pisica-n coadă. Mâine e prima zi de tren, am o stare excelentă, abia aștept să plec.

Moscova, ești mișto tare! Cred că cea mai mișto!

Kremlinul, de departe

Kremlinul, de departe

10 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.